Hva skjer med humøret ditt på våren?

blomstring, våren

Endelig har det blitt våren over store deler av landet, noe som betyr lengre dager og ikke minst varmere dager. Det er derimot noe mer som skjer på våren som mange mennesker virkelig kan kjenne på, nemlig at humøret vårt endres. Våren har nemlig en rekke helseeffekter og kan være med på å gi humøret er skikkelig løft. Det å ha muligheten til å tilbringe mer tid ute i deilig vær er bra for oss mennesker, noe som er bevist gang på gang.

Humøret – Et fenomen som påvirkes av ulike faktorer

Humøret vårt er mer komplisert enn det å være fornøyd eller misfornøyd, sur eller glad, humøret er nemlig noe som kan påvirkes av en rekke ulike elementer rundt oss. Dette inkluderer både søvn og hvor mye søvn vi får i hverdagen vår, hva vi spiser, døgnrytmen vår, om vi har et strukturert liv og den generelle fysiske formen som vi er i. Dette er bare noe av det som påvirker kvaliteten på humøret vårt og blant dette er været for folk flest. Det finnes selvsagt de menneskene som elsker å være ute i all slags vær og som ikke påvirkes av elementene rundt, men for folk flest vil vårens ankomst ha en stor påvirkning på humøret.

Det som først og fremst skjer ved vårens ankomst er at sola dukker opp igjen for fullt og huden eksponeres automatisk for mer sollys. Dette gjør at kroppen begynner å produsere vitamin D, noe som igjen fører til at en rekke positive ting skjer for oss og kroppen vår. Blant annet øker det produksjonen av testosteron i kroppen vår, både hos kvinner og hos menn. Riktignok er dette det mannlige kjønnshormonet, men kvinner har også dette hormonet, bare i en mye lavere grad. Hele 10 ganger mindre enn hva menn har!

dopamine

Testosteron og dopamin

Det er nøyaktig det samme som skjer med både kvinner og menn når solen dukker opp på våren, nemlig at testosteron øker i kroppen. Testosteron er blant annet et hormon som fungerer litt som en antidepressiva, noe som mange nok kan være enig i. For vår, sol og varme fører for de aller fleste med seg godt humør og glade dager. Testosteron er rett og slett det vi kan kalle for et «feel good-molekyl», men det er ikke bare dette hormonet som vi får økt doser av på våren og sommeren.

Kroppen får også større doser av dopamin, noe som ofte blir beskrevet som «forelskelsesmolekylet». Selv om dette er forandringer som skjer hos både menn og kvinner på våren, er det kvinner som forandrer seg aller mest. Dette kommer av at kroppen og hjernen til kvinner ikke er vant til den mengden med testosteron, en mann som får den samme økningen av hormonet som en kvinne vil nesten ikke merke noen forskjell.

illustrasjon som beskriver testosteron

Våren påvirker ikke alle likt

En skulle kanskje trodd at våren påvirket mennesker på akkurat samme måte, men sånn er det faktisk ikke. På samme måte som at vintermørket ikke påvirker alle på en negativ måte, er det faktisk ikke alle som lar seg påvirke av våren og sommeren på noen positiv måte.

Sesongdepresjon er det som beskriver dette fenomenet som kan oppstå både på våren og på sommeren, på samme måte som vinterdepresjonen. Sommerdepresjonen kommer derimot av helt andre ting enn hva en vinterdepresjon gjør. I dette tilfellet handler det nemlig ofte om kroppsbilde og selvbildet. Det er derimot ikke bare dette som påvirker de som rammes av sesongdepresjon. Press fra omgivelsene rundt ferien, mange forandringer i timeplanen og hverdagen samt varmen og høyere luftfuktighet er alle ting som kan kreve ekstra mye krefter. For noen blir dette rett og slett en byrde og noe som blir overveldende å takle.