Den glemte kroppsdelen

føtter i gress neglelakk

Nå er sommeren på vei og med den kommer også årstiden hvor føttene får komme ut i friskluft etter måneder i tunge vintersko. Og det er vel få ting som er deiligere enn å kjenne gress og natur under bare føtter. Men med bare føtter kommer også ønsket om å ha ‘pene føtter’ – hvertfall for den kvinnelige delen av befolkningen som rusler rundt i flotte sandaler og sko med åpen tå. Mange går til pedikyr og lakker tånegler i alle sommerens motefarger, mens de fleste menn klipper kun negler og lar det være med det. De fleste av oss tenker ikke på føttene våre før det oppstår problemer, og da er det ofte for sent — skaden er allerede gjort. Føttene dine bærer deg hele livet, de slites og brytes ned av sko, underlag og alder, så egentlig burde vi alle ta vare på føttene våre fra før vi begynner å gå. Og dess eldre vi blir, dess viktigere blir det.

Men er det bare om sommeren vi behøver ta vare på føttene? I dette innlegget vil vi se litt på føttenes utvikling fra barn til gammel. 

Så hva kan vi gjøre for å forebygge?

Om du har sett godt på barneføtter ser du at de er runde og myke; for ikke å snakke om nusselige… De består av brusk og fotbuen er enda ikke formet ordentlig, så mens barnet lærer seg å reise seg og tar sine aller første skritt så lønner det seg at de får være barføtt når dette er mulig. De første barneskoene bør tas i bruk først når barnet begynner å gå ute.  Tidligere var det populært med barnesko som gikk litt over ankel og var forholdsvis stive. Dette var viktig for at foten skulle formes riktig og hjelpe barnet med balansen sas det da. Nyere forskning viser at barnefoten utvikles bedre ved at de i den tidlige læringsfasen er bedre for dem å ikke ha sko på. Muskler og sener styrkes bedre av den naturlige tilnærmingsmåten ved å være barføtt. Gode barnesko skal ikke nødvendigvis støtte foten, de skal beskytte mot skader og smuss. Så forebygging av problemer senere i livet begynner allerede i det vi lærer oss å stå og gå.  sv/hv nyfødt føtter

Barnesko

Når det kommer til barnesko så er det et så viktig tema at det får et eget avsnitt.  Skoen må ha en god passform til det individuelle barnet. Ikke la barn arve sko! Dette kan ikke gjentas nok da alt for mange lar lillesøster arve storebrors sko. «De er jo ikke utslitte» Men det er nettopp det de er,  og det er mange barn som går rundt i for små/for store eller arvede sko i den viktigste fasen. Arvede sko kan være skjeve grunnet tidligere bruk eller at storebror har en annen fotform enn lillesøster. Nye sko i denne alderen er en investering i ditt barns helse, så følg hele tiden med på at de har sko som passer og som gir foten nok plass inne i skoen til å utvikles riktig. Stortåen må kunne peke rett fram inne i skoen, og forparten av skoen må være bred nok til å tillate fri bevegelse av både stor- og lilletåen. Sålen skal være myk og bøyelig og hælpartiet skal helst være avrundet og ha et støtdempende lag. Dette gjelder forresten oss voksne også, men det er spesielt viktig for de minste.

Tenåringens føtter

I tenårene er det mange trender som ‘må’ følges, vi har alle vært der. I mine tenår var det såkalte cowboy-boots som var det store! Helst superspisse og smale og de skulle brukes til alt og hele året. Det eneste ‘akseptable’ alternativet for oss i min ungdomsgjeng var basketball sko – flat tøysko uten noen støtte eller demping.  Ikke rart vi hadde tidvis vondt i bena etter lange dager. Men det er ikke i denne livsfasen at man vil merke problemene. Føttene vil jo bare føye seg etter den skoen de blir puttet i og gjøre sitt beste for å holde oss balanserte og komfortable på ethvert underlag. Fotsvette er det problemet som helst merkes i tenårene og ung voksen alder, men for eksempel problemet med innvokste tånegler – noe som kan være veldig smertefullt og i de verste tilfellene kreve operasjon og fjerning av en eller flere negler – kan ha sin opprinnelse i dårlige skovalg i ung alder. Og siden det kan være vanskelig å få tenåringer til å gå utenom trender o.l så er det her man kan begynne med regelmessig fotterapi, det er en god rutine å få inn. Føttene til en tenåring er ferdig formet, men det er nå vanene skal inn. Fotbad, smøring med en god fotkrem, det å være nøye med å tørke føttene ordentlig etter dusjen (mellom tærne er viktig!) for å unngå fotsopp og ikke minst ta signalene med såre føtter eller hard hud på alvor. Dette er minst like viktig som å ha en flott pedikyr med kunstferdige negler.

Den aldrende foten

For de eldste av oss er fotterapi like viktig som et besøk hos fastlegen. Mange gamle har ikke lenger muligheten til å klippe egne negler grunner stive ledd, bøy og tøy for å få klippet ordentlig kan være vanskelig og smertefullt. For noen er manglende fotterapi en medvirkende faktor til at de blir sittende stille da det rett og slett er ukomfortabelt og vondt å gå. Så for de eldre er behandling hver 4-6 uke å anbefale, og stødige gode sko – gjerne med avlastningssåler er gull verdt slik at man kan komme seg ut og bruke kroppen så mye som man komfortabelt kan. Det å gå en tur, uansett lengde og tempo vil øke både velvære og humør. Og som for de aller yngste – utbytting av sko regelmessig er viktig for våre gamle. Gammel hud er også lettere utsatt for fotsopp, så neste gang du lurer på hva du kan gjøre for bestemor og bestefar — finn en fotterapeut i nærmiljøet og spander en behandling. Du finner ofte fotterapeuter i tilknytning til eldresenter og kommunene har også oversikt over autoriserte fotterapeuter.  Fotterapeutene kan i mange tilfeller også gjøre hjemmebesøk til eldre som ikke kommer seg til klinikken. gammel kvinne føtter

Fotpleie vs fotterapi

Fotpleie og fotterapi er to vidt forskjellige ting og må ikke forveksles med hverandre. Fotpleie er en kosmetisk behandling for velvære og skjønnhetens del alene, mens fotterapi er en helsefaglig behandling utført av autorisert helsepersonell. En fotterapeut vil kunne fremvise autorisasjon og har 3 årig utdannelse.En fotpleier har ingen krav til formell utdannelse og hvem som helst kan tilby fotpleie.
Fotterapi øker også velværet og avsluttes med en god fotmassasje, og ønsker du en pedikyr med neglelakk osv så vil de fleste fotterapeuter også kunne tilby deg dette. Men fokuset er på å forebygge og behandle lidelser knyttet til fotens hud, negler, skjelett og muskler. Om man kommer i gang med rutinemessige sjekker hos fotterapaut i ung alder kan mye vondt unngås når man blir gammel. Har man for eksempel diabetes, revmatisk sykdom, psoriasis eller hjerte- og karsykdom bør føttene dine undersøkes jevnlig av en fotterapeut. Det beste med fotterapi er følelsen når behandlingen er ferdig med silkemyke føtter og det kjennes som man går på en luftig sky.

Vi i bebetter ønsker alle en flott fotsommer — husk å vift med tærne mot solen og nyt den varme årstiden!

mor og barn føtter