Fargelegging for voksne

En ny trend på aktivitetshimmelen er fargelegging for voksne, og du har sikkert både sett reklamer for fargebøker og lest artikler om temaet. Når barn fargelegger så kalles det ‘lek’, men når voksne gjør det så er det visst terapi og meditasjon. Er det hold i denne påstanden eller er det et supert markedsføringstriks som smarte hoder har kommet på? Behøver vi spesielle fargebøker for voksne Vi har alle et behov for å uttrykke oss kreativt, uansett hvilken form dette tar for den enkelte, og fargelegging er noe som er så enkelt at man ikke behøver lære noe for å ‘bli god’. De aller fleste har fargelagt et eller annet i barndommen og dermed er terskelen for å prøve seg igjen lav. Og man skal ikke se bort i fra at i en stadig mer digital hverdag, hvor alle til enhver tid er pålogget, så er fargelegging noe som er ‘analogt’ og flere og flere ønsker seg rom hvor man ikke må være så ‘på’ hele tiden.

Håndarbeid i sine forskjellige former er for mange avslapning, rekreasjon og avkobling fra en stressende hverdag, og som man ser i videoen over så er dette noe som har vært kjent siden Jungs dager. Og en av de nyeste trendene de siste par årene er fargelegging for voksne. Noe av grunnen til at fargelegging har blitt så populært er kanskje at dagens moderne samfunn har veldig høye krav og hele tiden holder oss i aktivitet. Både interne og eksterne forventninger kan skape mye stress og jag for den enkelte. Men når man setter seg ned med en fargebok og fargeblyanter så senker man skuldrene og finner tilbake til noe av den kreative roen vi hadde som barn. Om barn synes at kuer er finere som knallblå, så tegner og farger de kua knallblå. Og gjerne utenfor linjene også.  Det er heller ikke noe som er feil når det kommer til fargelegging, og for mange voksne; spesielt de i prestasjonsyrker som hele tiden måles på effektivitet, resultater og riktighet så er nok den totale kreative friheten i fargelegging et godt utløp for frihets- og kreativitetstrang. Du bestemmer det hele selv og om det er vakkert for deg – ja så er det ingen som kan komme og si noe annet. Og med fargelegging så slipper vi å tegne selv, mange som meg er nok flinkere på å farge enn å tegne en vakker blomst. Det eneste du behøver gjøre er å holde deg innenfor linjene – om det er det du selv ønsker.

 

halvferdig fargelegging av art-deco ugleMindfulness og fargelegging

Mindfulness, eller oppmerksomt nærvær som mange kaller det på norsk, har utgangspunktet i at vi alle har evnen til å være bevisste og oppmerksomme på det som foregår her og nå. Men at vi ofte blir forhindret fra å være til stede i øyeblikket, fordi vi er travelt opptatt med ytre aktiviteter eller tankene våre. De aller fleste legger mer press på seg selv enn det omgivelsene, sjefen eller familien gjør, og vi behøver alle en pause fra dette tankekjøret. Vi har alle oppgaver som vi trenger å løse i hverdagen, og det gjør at vi kommer inn i en målrettet “handlingstilstand”, hvor vi gjerne kjører på ”autopilot”. Det er her fargelegging, og andre håndarbeidsaktiviteter, kommer inn. Fargelegging er frihet fra dagens dont og en arena hvor du kan la tankene vandre fritt og uhindret. Mindfulness- tok raskt til seg trenden med fargelegging nettopp på grunn av dette, og fargelegging kan være et verktøy for de som aktivt jobber med sin mindfulness-trening og øvelser. Det å holde fingrene i gang med fargeblyanter mens tankene vandrer fritt er jo meditasjon det også og det å finne sine egne rom for avkobling og bare ‘VÆRE’ i øyeblikket er jo det mindfulness er om. Du finner også fargebøker som spesielt skal kunne hjelpe de som aktivt jobber med sin mindfulness og sine meditasjonsøvelser.

Fargebøker for voksne

Fargebøkene for voksne er mye mer fokuserte på detaljer og er mer kompliserte enn barnebøkene. Blomster, kaleidoskop lignende tegninger, dyr, tatoveringsdesign og alt hva man kan tenke seg finnes i fargebok-versjon. Tre av de mest populære fargebøkene i Norge er ‘Den hemmelige hagen’, ‘Den magiske skogen’ og ‘Tattoo designs’. Det er til nå utgitt utallige fargebøker for voksne på det norske markedet, og du finner enda flere på internasjonale forhandlere som for eksempel Amazon. Du vil finne bøker med alle slags tema, selv har vi for tiden veldig lyst på Harry Potter bøkene hvor vi selv kan gi uttrykk til de magiske vesnene som finnes i og rundt Hogwarth. Ville forresten ikke Hogwarth selv sett mye bedre ut i gult forresten?

Fargelegging er for alle!  hogwarth harry på sopelime

Så langt ser det ut som fargelegging for voksne har tatt mer av blant kvinner enn menn. Eller er det bare kvinner som snakker mer om det, melder seg inn i interessegrupper på facebook og publiserer sine kunstverk på Instagram? Fargelegger menn egentlig like mye, men holder det for seg selv? Dessverre så har dette fenomenet fått en ‘feminin’ vinkling i pressen og på sosiale media, selv om vi tror at menn vil ha like godt av en fargebok som kvinner. Det er jo en stereotypi at menn går i garasjen og mekker på en motor og kvinnene holder seg inne med sine håndarbeidssysler. Vi har sett i de senere årene at menn også har hevet seg på strikkebølgen blant annet, og vi håper dette også gjelder fargelegging. For det er noe med den følelsen av å fullføre et bilde, beundre sitt eget arbeid en stund for så å begynne på et nytt bilde. Og i dagens travle samfunn behøver både barn, menn og kvinner et rom hvor det er helt greit å være stille, legge bort den digitale hverdagen og la tankene vandre helt fritt mens vakre farger fyller arket på bordet foran deg.

Hva behøves for å komme i gang?

Du behøver ikke mye for å komme i gang. Om du har barn så har du sikkert fargekritt eller blyanter i huset allerede. Noen foretrekker tusjer, andre myke fargeblyanter eller kritt, andre igjen liker å farge sine bilder i svart/hvitt og går for blyanter og kullstifter for et vakkert og dramatisk uttrykk i sine bilder.  Du kan også finne design på nett som du kan printe og fargelegge for å se om dette er noe for deg. Om det er en hobby du synes fungerer greit så kan du gå til innkjøp av fargebøkene som har tema som interesserer deg. Og nå når sommeren kommer med lange late dager så kan vi anbefale å ta med en fargebok på tur, uansett hvor du skal. Ta med til både små og store, gode fargeblyanter og blyantspisser så er man klar.  Det kan hjelpe gjøre lang ventetid på flyplasser føles litt kortere, en regndag på hytta blir mindre kjedelig om man har noe kreativt å gjøre og flyturen til spennende destinasjoner på andre siden av kloden går raskt unna.  Vi hos BeBetter tar hvertfall med oss et par magiske fargebøker på hytta i skjærgården i sommer.

fargelegging 4